Kókuszkocka
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 2 egész tojás
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 dl tej
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- A mázhoz:
- 28 dkg vaj
- 32 dkg cukor
- 5 evőkanál kakaó
- 5 evőkanál tej
- 1/2 dl rum
- A külsejére:
- 30 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat egy tálban egymás után adagolva jól összekeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsiben (38 cm x 26.5 cm, de persze lehet kisebb is, attól függően, mennyire szeretnénk magas szeleteket) 180°C fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha elkészült, felszeleteljük tetszés szerinti nagyságúakra.
A mázhoz a hozzávalókat egy edényben összefőzzük. Még forrón elkezdjük egyesével belemártogatni a piskótaszeleteket a mázba, majd meghempergetjük a kókuszban. Ha a máz kezd besűrűsödni, akkor újra.
Tejszínes-mézes-krémes
Tészta:
10dkg porcukor, 5dkg vaj, 1evők. méz, 1egész tojás + 1 sárgája, 1mokkás.k.szódabikarbóna.
Kikeverjük és 35dkg liszttel összegyúrjuk ( ha nem elég rugalmas, kevés tejfölt teszünk hozzá), kinyújtjuk a 2 lapot és pihentetjük egy kb. negyed órát, hogy ne legyen kemény a szódabikarbóna miatt. Megsütjük a lapokat margarinozott- (vagy zsírozott-) lisztezett tepsiben. (Kiegészítve: a tepsi mérete 30x40-es gáztepsi hátulja, vagy lapos tepsi, amiből kicsúsztathatom könnyen, a sütési hőfok pedig villanysütőben kb. 200 fok, gázsütőben pedig egyik ismerősöm, Zsuzsi 4-es fokozaton sütötte, és jó lett neki :)).
Krém:
3 cs. vanilía pudingot, 3 tojás sárgáját, 9dl tejjel felfőzünk. 25dkg Rámát 20dkg porcukorral kikeverünk, ha a puding kihűlt hozzá keverjük és az egyik lapra kenjük.
Hab:
fél liter Hulala tejszínt jól előhűtve 1 cs. vanilíás cukorral felverünk ( mikor már majdnem teljesen felvertük adunk hozzá 2 kanál porcukrot).
Ha felvertük a puding tetejére kenjük, és a másik lapot a tetejére tesszük.
Dinnye süti
Hozzávalók:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. csokis tortadara
- 1 üvegcse piros ételfesték
- 1 üvegcse zöld mandulaaroma
- pici tej
Elkészítése:
Olvasszuk fel a margarint. A kekszport elkeverjük az olvasztott margarinnal a vaníliás és a porcukorral. A tésztát harmadoljuk, de a 3 gombócból 2-t dolgozzunk össze. ( Ez a bonyolult mozzanat, csak a tészta arányok miatt szükséges)
A nagyobb gombóchoz adjuk a piros ételfestéket, és beleszórjuk a barna tortadarát.
Majd a kisebb részbe dolgozzuk a zöld ételfestéket.
A pirosból kis golyókat formálunk, majd a zöld tésztából egy adagot a tenyerünkbe veszünk, ellapítjuk, majd a pirosat bevonjuk vele. Folpack fóliával letakarva a hűtőbe tesszük pár órára.
Félbe és negyedekbe vágva kialakulnak a dinnyeszeletek.
Gesztenyés álom
hozzávalók 12 főre
Gesztenyés alap:
- 2 cs gesztenyepüré
- 25 dkg darált keksz
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg Rama
- rumaroma
Vaníliás krém:
- 3 cs vaníliás pudingpor
- 9 dl tej
- 25 dkg Rama
- 25 dkg porcukor
Továbbá:
elkészítés
- Elkészítjük a krémet: a vaníliás pudingot megfőzzük a tejben.
- A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.
- A gesztenyés alaphoz összegyúrjuk a hozzávalókat, ízlés szerint teszünk bele rumaromát.
- Egy tepsi alját megszórjuk darált keksszel, majd kézzel alaposan belenyomkodjuk a gesztenyés alapot.
- Erre ráterítjük a vaníliás krém felét.
- A babapiskótákat egyesével beleforgatjuk kb. 2 dl cukrozott tej és kevés főzött kávé keverékébe, majd szorosan egymás mellé fektetjük őket a vaníliás krémre, majd erre kenjük a krém másik felét.
- Felverjük a tejszínt, és rákenjük a krém tetejére.
- Tejszínhab-rózsákkal és kakaóporral díszítjük.
- Pár órára hűvös helyre tesszük.
Zebraszelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg darált háztartási keksz
- 5 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál rum
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál porcukor
- kb 3 dl tej
A krémhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 15 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, a cukorral és elkeverem a vajjal meg a maradék kókusszal. A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle. Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal befedem. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.