Babgulyás füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg),
50 dkg tarka bab,
3 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 zeller,
1 csomó zöldség zöldje,
25 dkg burgony
A rántáshoz:
1 fej közepes hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál pirospaprika,
3 evőkanál liszt,
Só,
bors,
majoránna,
kakukkfű,
szurokfű,
bazsalikom,
borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás,
csipet só,
olaj, és annyi liszt,
amennyit a tojás felvesz,
ha kemény tésztát gyúrunk.
Elkészítés:
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel
mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a
karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt
csülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe
és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és
a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy
csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát,
borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután csinálok egy magyaros
rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke
tésztával gazdagíthatjuk és készre főzzük.
Fokhagymakrémleves:
Eperkrémleves
Hozzávalók négy személy részére
- 50 dkg eper
- 4–5 evőkanál cukor vagy méz
- 1 dl fehérbor
- 1,5 l hideg tej
- 2–3 evőkanál tejszín a habhoz
Elkészítés
1. Az alaposan megmosott és levelétől megfosztott eperből tegyünk félre 5–6 egész szemet, a többit turmixoljuk össze a tejjel. Egy szűrőben nyomkodjuk át, hogy az fölfogja a magját, ezután adjuk hozzá a cukrot és a fehérbort.
2. Tegyük egy órára a hűtőbe, majd tálalás előtt gazdagítsuk tejszínhabbal és szeletelt eperdarabokkal.
Frissítő, hideg áfonyaleves
Hozzávalók:
4 csésze friss áfonya, 1 csésze narancslé, ½ csésze cukor, ¼ teáskanál fahéj, 1/8 teáskanál só, 2 teáskanál citromlé, mentalevél, 4 dl tejszín.
Elkészítés:
Forrald fel az áfonyát, a narancslét, a cukrot fahéjat, és a sót egy edényben, közepes lángon gyakran kevergetve. Majd vedd le tűzről, és hagyd kihűlni kicsit. Add hozzá a citromlevet, ezután pedig egy turmixgép segítségével keverd simára, fedd le, végül pedig tedd be a hűtőbe. Tálalás előtt keverd bele a tejszínt, és tálaljuk poharakba.
Paradicsomleves
Hozzávalók:
kb. 2 l leveshez:
kevés olaj, kb. 4 csapott evőkanál liszt
egy teáskanál pirospaprika
3 evőkanál cukor
tarhonya vagy rizs
sűrített paradicsom 3 dl üveggel
Igazán finom házi készítésű paradicsomlével lenne, de az nem készült az idén, így kénytelen voltam a kecskeméti konzervet használni.
Az olajon megpirítottam a lisztet, lehúztam a tűzről, beletettem a pirospaprikát, elkavartam, majd felöntöttem kb. 4 dl hideg vízzel. Visszatettem a tűzre, beletettem a sűrített paradicsomot, feltöltöttem még vízzel, hogy meglegyen a kb. 2 liter, beletettem a cukrot. Mikor elkezdett főni, beleraktam a tarhonyát és addig főztem, míg meg nem puhult. Szívem szerint betűtésztával készítettem volna (tudjátok, a menzás nosztalgia), de nem kaptam a boltban, így maradt a tarhonya. Lehet főzni rizzsel vagy eperlevél tésztával is, ami épp van otthon.
Érdekes módon, anyósomék tesznek bele sárgarépát, sőt gyakran csirkehúst is. Az is finom, de én maradok ennél a változatnál, nekem ez az igazi.