Hozzávalók:
25 dkg fodros kockatészta
Kb. 10 dkg gépsonka (vagy ami van otthon sonkaféle)
1 doboz csemege konzerv kukorica (340 gramm)
1 pohár tejföl
10 dkg sajt reszelve (Eidami, trappista)
2 evőkanál vaj
Só, grill fűszerkeverék.
Elkészítés:
A sajtot durva reszelőn lereszelem.
A tésztát sós, forrásban lévő vízbe dobom. (Kb. 8 perc, míg al Dente lesz).
A sonkát kockára vágom, a melegített vajon elkezdem párolni. (2 perc). Hozzáteszem a kukoricát, fűszerezem grill fűszerkeverékkel. (további 3 perc). Ráöntöm a tejfölt, és jól összemelegítem. (3 perc). Lehúzom a tűzről.
A tésztát leszűröm, összekeverem a kukoricás-sonkás keverékkel.
Azonnal, forrón tálalom, reszelt sajttal meghintve. Karesznak majonézt, magamnak ketchupot kínálok mellé:)
Virslivel töltött burgonyás lángos
Hozzávalók:
Elkészítése:
A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt.
Felfuttatás:
Az élesztőt mielőtt a liszthez adnánk, rendszerint tejben felfuttatjuk. 1-1,5 dl langyos tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és a lehető legkisebb darabokban belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor “fut”, ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztő darabokat, majd 5-10 perc újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához.
A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva sok levegőt beledolgozva dagaszd sima tésztává.
Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre), takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra.
Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.
5 db töltött virslit készítettem a tésztából, a többi maradt a szokásos. Jó vékonyra kihúztam olajos kézzel a lángos tésztát, majd egy db virslit helyeztem a felső felére, majd feltekertem.
Először fedő alatt sütöttem, majd fordítás után fedő nélkül.
Tejföllel, reszelt sajttal fogyasztottuk.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Kockára vágom a füstölt szalonnát és megpirítom, majd a vöröshagymát apróra vágva hozzáadom, megfonnyasztom. A darált húst hozzákeverem, sózom, borsozom, fokhagymát rányomom fokhagymanyomóval, majd jól összesütöm, de nem öntök hozzá vizet, enged annyi levet a hús. Amikor majdnem készen van, akkor adom hozzá az oregánót és a bazsalikomot, összefőzöm egy picit és ráöntöm a paradicsompürét. Kifőzöm a spagettit, rászedem a kész bolognait, majd trappista sajtot reszelek rá, a tetejére ketchupot rakok és díszíthető bazsalikomlevéllel. Gyorsan elkészíthető és finom. Jó étvágyat hozzá!