Andi Konyhája

Gyere és nézzél be minden nap.Hisz itt garantált a napi friss.

                           karacsonyfa.png                            

 

                                          Diós és mákos beigli

Hozzávalók:

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2 db tojás sárgája, 2 dkg élesztő, citrom, só, 1 dl tej

Elkészítés:
Az élesztőt cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojássárgákat, cukrot, egy citrom reszelt héját, kevés sót, végül az élesztős tejet. Az egészből közepesen kemény, könnyen gyúrható tésztát készítünk. Letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A megkent cipókat vékonyra kinyújtjuk, egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. Arra ügyeljünk, hogy a tészta széléhez kb. 1 cm szélességben ne kerüljön töltelék. A tésztát felgöngyöljük, végeit benyomkodjuk. Tetejét kétszer 10 perces időközökkel megkenjük tojással. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Töltelékek:
- mákos:
30 dkg darált mák, 2 citrom reszelt héja, 20 dkg porcukor, 1 evőkanál morzsa, 2 dl víz, esetleg 5-10 dkg mazsola.
A mákot a citromhéjjal, a cukorral, a morzsával, és a vízzel sűrűre főzzük, majd hozzákeverjük a mazsolát.

- diós:
15 dkg darált dió, 18 dkg porcukor, fél dl tejföl
A hozzávalókat jól elkeverjük.

 

beigli.jpg

                                   Mézeskalács formák

Összetevők:

70 dkg liszt
3 tojás
10 dkg margarin
35 dkg porcukor
10 dkg méz
fél csomag szalalkáli
fahéj
1 citrom reszelt héja
kevés kardamon és egy kis őrölt szegfűszeg
2 tojás sárgája a sütemények kenéséhez

A mázhoz:

1 tojás fehérje
20 dkg porcukor
A tojásokat verjük kemény habbá a porcukorral. A lisztet keverjük össze a fűszerekkel és a szalakálival. A margarint olvasszuk meg, majd keverjük bele a mézet.
A tojáshabba keverjük bele a lisztet és a mézes-margarint. Gyúrjuk alaposan össze, közepesen kemény tésztává. Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsuk félujjnyi vékonyra (mert nagyon megnő sütés közben), és szaggassuk ki karácsonyi formákkal. Előmelegített sütőben süssük körülbelül 10 percet. 5 perc után kenjük meg tojássárgájával, hogy szép csillogó legyen.

A fehér mázhoz a tojásfehérjét verjük kemény habbá a porcukorral. Ha a sütemények kihűltek, kezdődhet a díszítés!
 
mezeskalacs-001_497471_48684.jpg
 
 
                             Vendégváró sütemény
 

 Hozzávalók:

A piskótához: 7 tojás, 7 evőkanál cukor, 7 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor.

A barna lapokhoz: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 evőkanál kakaópor, 1 dkg szalalkáli (ammóniumbikaronát), kevés langyos tej.

 

 

A krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás pudingpor.

Elkészítés:

25 dkg lisztből, 5 dkg margarinból, 5 dkg cukorból, 2 tojássárgájából, 1 evőkanál kakaóporból, a szalalkáliból (melyet előzőleg langyos tejben megfuttattunk) könnyen nyújtható tésztát készítünk. Két vékony lapot sütünk belőle.

A piskótát megsütjük: Szétválasztjuk a 7 tojást. Vigyázva, hogy sárgája egy pici se kerüljön a fehérje közé, mert akkor nem lehet kemény habot verni belőle. Hozzáadunk a sárgájához 4 evőkanál cukrot, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, majd kemény habot verünk a 7 tojásfehérjéből, a maradék 3 evőkanál cukor hozzáadásával. Óvatosan fellazítjuk egy kis habbal a cukros-lisztes sárgáját, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Közepes tepsiben megsütjük, akkorában, amelyben a barna lapokat is sütöttük.

 

Krém:

20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk. 1/2 liter tejből, 1 csomag vaníliás pudingporból krémet főzünk, melyet kihűlésig keverünk (nagyon fontos jól kihűteni, nem lehet langyos), s ezután összedolgozzuk a vaníliás margarinnal. Az így kapott krémet megfelezzük, s megtöltjük a süteményt.

 

Először egy barna tészta kerül, rá a krém egyik fele, piskóta, a krém másik fele, majd ismét barna tészta következik, melyet bevonunk csokimázzal. Kockára vágva tálaljuk, nagyon finom, és mutatós sütemény!

vendegvaro_sutemeny.jpg

 

                                         Habkarika

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 7 dkg porcukor
  • pár csepp ecet

Elkészítése:

Ahány tojásfehérjéből készítjük annyiszor 7 dkg porcukrot adunk hozzá. A tojásfehérjéket fém tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és az ecetet. Gőz felett kemèny habbá verjük. Ezután nyomózsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe köröket nyomunk.
80 fokos sütőben kb. 2 órán keresztül szárítjuk. Díszíthetjük olvasztott csokival.Ha színes habkarikát szeretnénk felverés közben
adjunk pár csepp ételszinezéket vagy szörpöt a habhoz.

 

habkarika.jpeg

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 13
Heti: 114
Havi: 350
Össz.: 109 196

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi sütik
Andi Konyhája - © 2008 - 2024 - andikonyhaja.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »