Hozzávalók.
1/2 kg lencse
babérlevél
delikát,vagy só
bors
1 evőkanál cukor
1 kanál citromlé,vagy ecet
3 kanál olaj
2 kanál liszt
kávés kanál piros paprika
2 kanál tejföl
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk,Másnap feltesszük főni,annyi vízben hogy ellepje,ha közben elfő akkor pótoljuk.Hozzáadjuk a babérlevelet,a sót vagy delikátot,borsot.Puhára főzzük.A beletesszük a cukrot,az ecetet,vagy citromlé.A lisztből és olajból rántást készítünk. Belekeverjük a levesbe,a tejföllel együtt,és felfőzzük.
A konzervbabot felrakod a levében és megfelelő mennyiségű vízzel, kis fűszerekkel picit főni. Közben elkészíted a rántást a következőképpen: olajon megdinszteled az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát. Kicsit fűszerezed ízlés szerint, majd lisztet bele, hogy rántás legyen. Felengeded kis vízzel, és elkevered a forrásban levő babbal, hogy sűrű főzelékformája legyen. Hozzá bármit lehet enni, ami egy főzelékhez megy.
Borsófőzelék
Hozzávalók:
1/2 - 3/4 kiló mirelit borsó (a télre tekintettel) – 1 fej hagyma – 1 paprika – 2 gerezd fokhagyma – fél paradicsom – só – bors – pirospaprika – majoranna – paradicsompüré – olaj – cukor + 2 cm kolbász
A hagymát, paprikát, fokhagymát és paradicsomot megdinsztelem. Adok hozzá egy kis pirospaprikát, majorannát, borst, majd felengedem egy kis vízzel, és hagyom, hogy fortyogjon magában vagy öt percet. Majd hozzáadom a borsót és sózom vagy ételízesítőzőm. A végén egy púpozott kiskanál paradicsompürével megbolondítom és savassága miatt ízlés szerint cukrozom. Majd behabarom és még rottyantok rajta egyet. Sült debrecenivel vagy bármilyen feltéttel tálalhatjuk is.