Hozzávalók:
Elkészítése:
1 db narancs héját lereszeljük. Narancsokat meghámozzuk felszeleteljük karikára és 2 ek cukorral meghintjük, majd 2 órát állni hagyjuk lefedve, és leszűrjük a levét. 6 db tojássárgáját kikeverjük a cukorral felöntjük a forró tejjel,vaníliás cukrot és lereszelt narancshéját bele tesszük majd főzzük addig amíg puding állagú lesz. Ha kihűlt felverjük a tejszínt és felolvasztjuk a zselatint 1/2 dl meleg vízben,majd összekeverjük a tojássárgájával. Egy kerek tálat folpackkal kibélelünk és a lecsöpögtetett narancs karikákkal körbe rakjuk. Bele teszünk egy réteg krémet,majd egy réteg narancslében mártogatott babapiskótát,majd ráöntjük a megmaradt krémet és babapiskótával befedjük. Lefedjük folpackkal és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap egy tálcára borítjuk és a fóliát eltávolítjuk róla.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A kifliket karikákra vágjuk. 7 dl tejet 5 ek cukorral felmelegítünk, majd meglocsoljuk vele a kiflikarikákat. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, és jól összeforgatjuk a megáztatott kiflivel. Egy tortaformát kivajazunk, majd belesimítjuk a mákos kiflit, és 10 percig sütjük, azután langyosra hűtjük. 2 csomag vaníliás pudingot felfőzünk 8 dl tejjel, és 5 ek cukorral, ezt kihűtjük, és a langyos kiflire öntjük. Ízlés szerint bármivel lehet díszíteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
Krémhez:
Díszítéshez:
Elkészítése:
A tésztából piskótát készítünk. A krémhez a tejszínt habbá verjük és az epret leturmixoljuk. A leturmixolt eperhez hozzáadjuk a porcukrot és elkeverjük. Egy kevés tejszínhabot adunk az epermixhez és összekeverjük. Nyugodtan széttörhetjük ezt a tejszínhab mennyiséget, erre csak azért van szükség, hogy a habnak és az epernek körülbelül egy fajsúlya legyen. Ha kész hozzá adjuk a maradék tejszínhabot és ezt már óvatosan forgatjuk bele. Figyeljünk, hogy ne törjön a hab. A piskótát 2 részre vágjuk és betöltjük a krémmel. Oldalát és tetejét is teljesen bekenjük szépen egyenletesen. Eperrel és tejszínhabbal díszítjük.
Sárgabarackos joghurttorta
Hozzávalók:
3 tojás, 20 dkg cukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 7-8 dkg liszt, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 1 púpozott teáskanál sütőpor, kb, 1,2 kg sárgabarack vagy 2 doboz sárgabarackbefőtt, 42 g zselatin, 1 liter joghurt, 1 citrom reszelt héja, fél dl sárgabaracklikőr, 6,5 dl tejszín, 5 dkg mandulapehely, 5 dkg felaprított és 1 evőkanál darált, nem sózott pisztácia, sütőpapír
Elkészítés:
- A tojások fehérjét 3 ek. hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 7 dkg cukort és 1 zacskó vaníliás cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, majd rászitáljuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 25-30 percig sütjük.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A piskótát keresztben úgy vágjuk ketté, hogy az alsó lap valamivel vastagabb legyen. Magas (kb. 8,5 cm) tortakarimát pattintunk köréje.
- A joghurtot 10 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a lereszelt citromhéjjak kikeverjük. 33 g zselatint feloldunk, a likőrbe vegyítjük, és a joghurthoz adjuk. Beleforgatjuk a 2,5 dl tejszínből vert kemény habot és a krém negyed érszét az alsó lapra simítjuk. A kimagozott barack vagy a lecsöpögtetett befőtt felével kirakjuk, és a maradék krémet 4-5 evőkanálnyi kivételével rásimítjuk. Közepébe mélyedést nyomunk, és 15 percre a hűtőszekrénybe állítjuk.
- A maradék barack felét 2-3 dkg cukorral pürésítjük. Belekeverjük a maradék feloldott zselatint és joghurtkrémet, majd a mélyedésbe halmozzuk. A másik tortalappal befedjük, és lehetőleg egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
- 4 dl tejszínt 1 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verünk, és 2/3 részével a karima eltávolítása után a tortát bevonjuk. Oldalába megpirított mandulapelyhet és felaprított pisztáciát nyomkodunk, a tetejét a maradék, cikkekre vágott barackkal díszítjük. A maradék tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk. A tortára habrózsákat nyomunk és darált pisztáciát szórunk.